Etätyön Ergonomia 1 – työasennot

Etätyö on ja pysyy osana työelämää. Nyt kun Covid-19 eli kotoisemmin se koronavirus pakottaa yritykset ohjaamaan suuret määrät työntekijöitään etätöihin, niin moni on uuden haasteen edessä.

Etätyö on erilaista kuin toimistossa sekä työ tekemisen tehokkuuden että ergonomian kannalta. Toimistoissa ergonomiaan on kiinnitetty monella tapaa huolta, mutta miten se sama onnistuu kotona keittiön pöydän ääressä tai hienonkin kotitoimistopöydän ääressä. Nyt ei ole kyse fysioterapeutin katsastamista työolosuhteista vaan kodista, jossa harvoin on panostettu hyvien työolosuhteiden puolesta.

Tässä ensin muutama vinkki ergonomiaan ja sen jälkeen itse työn tekemiseen tai sanotaan siihen orientoitumiseen niin, että töitä tulee tehtyä.

  1. Käytätkö toimistossa seisomatyöpistettä? Älä luovu siitä kotonakaan! Järjestä korotus tavallisen pöydän päälle itsellesi sopivalle korkeudelle tai ehkä tähän auttaa joka kodin säädettävä taso käyttöön – silityslauta! No ei sen korkeus sellaisenaan ehkä riitä, mutta kannattaa kokeilla osaratkaisuna.
  2. Seisomatyöpisteellä on hyvä ratkaisu seisoa ilman kenkiä työpaikallakin ja se toteutuu helposti kotona, mutta usein käytetään pehmustettua mattoa tai tasapainolautaa, koska kovalla tasaisella lattialla pitkään seisominen rasittaa myös enemmän jalkoja. Kannattaa kokeilla muutamaan kertaan taitettua kodin jumppamattoa, käydä lainaamassa kotiin se työpaikan matto tai tasapainolauta.
  3. Asennon vaihtelu on aina hyväksi ja siksi se sohvan nurkka, nojatuoli ja pöydän ääressä istuminen vaihtelevasti seisomisen kanssa on hyvä asia. Vaihda siis paikkaa välillä!
  4. Jos istut omalla toimistotuolilla, niin tarkista työtuolin säädöt. Pienillä muutoksilla tuolin säätöihin on kotonakin suuri vaikutus.
  5. Onko sinulla kotonasi suuri jumppapallo? Sillä ei kannata ehkä pidempiä aikoja istua, mutta hetkittäin sillä istuen saat varmasti selkääkin aktivoitua eli kannattaa kokeilla mitä vaikkapa viiden minuutin tuokio jumppapallolla vaikuttaa.

Kotitoimistolle ei siis tarvitse heti ostaa apuvälineitä, eikä se aina ole mahdollista, mutta oivalluksilla päästään hyvin lähelle sitä, mitä hyväksi kehitetty ergonomia on työpaikalla. Katso avoimesti ympärillesi.

Tulossa Etätyön ergonomia artikkelisarja ja siinä seuraavina:

Etätyön ergonomia 2 – etätyön motivaatio

Etätyön ergonomia 3 – taukoliikunta

Kerro meille tai muille, jos tykkäsit!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *