Etätyön ergonomia 2 – päänsisäinen ergonomia

Oman työn johtaminen on kaiken a ja o, kun etätyöt alkavat. Sen ei tarvitse ola pakottamista ja väkisin paikoillaan istumista vaan nyt on löydettävä sopivaan motivaatioon ja rytmiin perustuvat tavat.

Kun olet työpaikalla, päivä rytmittyy väkisinkin sinusta johtumattomistakin syistä. On aamuherääminen, toivottavasti aamupala, matka, työn aloittaminen, aamukahvi,… Heti aamusta lähtien mukana on rutiineja, oli ne sitten hyviä tai huonoja. Jollakin rutiinit ovat isossa osassa ja toisella pienemmässä, mehän olemme kaikki erilaisia, mutta yhtä kaikki päivissä jopa vaihtelevassa työssä on jotain tuttua.

Kotona rytmi on ehkä luonnostaan viikonloppurytmi tai se arkipäivien kotiosuus. Varsinkin jos etätöitä ei ole paljon tehnyt aiemmin, niin kokonaisrytmi puuttuu. Lisähaastetta siihen erityisesti viruksen värittämällä aikakaudella tuovat esimerkiksi kotona olevat lapset. Häiriötekijöitä, puuttuva rytmi, etätyöskentelytavat ja -välineet,… Tästä pitäisi hässäkkä selvittää ja saada aikaan tuottavaa työn tekemistä.

Ei hätää. Saattaa tuntua, että työpaikalla työn tekeminen onnistuu helpommin, mutta ei se ole mahdoton yhtälö kotonakaan.

Tässä neljä vinkkiä mistä voisi lähteä liikkeelle!

1. Ota käyttöön organisaation tarjoamat parhaat työkalut etätyöskentelyyn. Ehdottomasti tästä kannattaa lähteä liikkeelle ja varmasti organisaatio tarjoaa vinkit ja ohjeet miten niitä hyödyntää. Jos kyse on uusista työvälineistä, niin nappaa ne käyttöösi heti, että pääset heti kärryille tai tututkin, kun ne ottaa tiukasti tavaksi heti, antavat sinulle itsellesi hyötyä tulevina päivinä ja viikkoina.

2. Pidä yhteys tiimiin. Kotona on ympärillä yksinäisyys tai perhe ja molemmat äkillisinä aiheuttaa tasapainoon keikahduksen. Pidä siis yhteys työkavereihin tiiviinä ja sitä kautta ”jalat tukevasti maassa” työn suhteen.

3. Rytmitä! Ajanhallintaa, priorisointia ja rakennetta päivään – tämä tarkoittaa myös sitä milloin työpäivä loppuu loppuu.

Ja jos kotona on perhettä, varsinkin pieniä lapsia, niin etsikää yhdessä teidän perheelle toimivaa rytmiä. Lapsetkin tottuvat säännöllisyyteen ja ymmärtävät helpommin vanhempien työn tekemistä, jos yhteiset ja erilliset hetket vaihtelevat arvattavasti.

4. Käy ulkona. Tauota työtä ja pidä huoli omasta hyvinvoinnista. Ulkona piipahtaminen saattaa olla omalle hyvinvoinnille aivan paras teko, josta on juuri nyt hyvä tehdä tapa.

Tsemppiä etätyöpäivään ja niihin moniin tulossa oleviin!

Kerro meille tai muille, jos tykkäsit!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *