Mitä loma antaa stressaantuneelle keholle ja mielelle?

Tänä vuonna oma lomani tulee hyvin myöhään, myöhempään kuin kroppa olisi vaatinut. Vuosi, jonka piti olla jo etukäteen hyvin hanskassa, lähti lapasesta alta aikayksikön muista kuin itse aiheutetuista syistä. Kerrankin selkeästä työalueesta tuli sitä vain pieneksi hetkeksi, jonka jälkeen kuormitus on ollut kova. Niin tai näin, kesälomalle on aina se suuri tarve, kunhan kesä tulee.

Kesäloma ei yksin pidä elämää kuosissa, eikä myös kroppaa. Mitä raskaampi aika on työssä, sitä enemmän se kuormittaa terveyttä ja saattaa myös kerryttää vararavintoa. Siihen kuormitukseen herääminen ensimmäisenä lomapäivänä voi olla hyvin raskasta. Kuukauden loma palauttaa kyllä voimia, mutta aivan viimeiseen asti vetäneellä se ei ehkä ehdi antaa lepoa.

En ole terveydenhuollon ammattilainen tai edes itsevalmentautunut hyvinvoinnin ammattilainen, mutta kesäloman alkuja on takana jo riittävän paljon, että jotain on oppinut. On niitä kesälomia, joihin on lähtenyt iloisesti hypellen jättäen taakseen puhdistetun pöydän ja niitä kesälomia, joille on karannut työvuoren takaa. Jälkimmäinen on hankala paikka, mutta se ensimmäinen vaihtoehto on ihana.

Stressaantunut ihminen saattaa jäädä loukkuun stressiinsä, josta ei täysin saa päästettyä irti kesälläkään. Jää päälle suorittaminen jollain eri tavalla. Lomalle on helppo kasata niin paljon pakollista kuviota, että lepo unohtuu jo senkin takia. Kuukausi vuodesta ei ole kovin pitkä aika ja sitäkin on helppo stressata.

Ei, kyllä parempi on päästää irti viikonpäivistä ja nauttia pienistä asioista ja siitä missä järjestyksessä asiat nyt eteen sattuu tupsahtamaan. 🙂

Auringonpaiste, linnun laulu, kukkapenkin pieni keltainen tai sininen ihme, lapsen kikatus tai ihan vain paljaiden varpaiden heiluttelu on luvallista silloinkin, vaikka mieli ei meinaisi päästää stressistä irti.

Ota aikaa itsellesi, näe vaikka se sininen taivas, joka on varsin avara. Anna ainakin joinakin päivinä virran viedä ja kuljettaa mihin nyt sinä päivänä kuljettaa. Voisit kokeilla myös jotain aivan uutta ja jännittävää tai hauskaa. Aion itse kokeilla kiipeilyä, mutta yhtä hyvin se voisi olla vaikkapa piknik meren rannalla kalliolla. Nuku hyvin ja otan vaikka päikkäritkin ja nauti päivien pienistä hetkistä.

Siinä voisi olla oma listani ja kun siihen vielä lisätään, että katso ketä ympärilläsi on. Onko siinä lapset, puoliso, vanhemmat,… Ehkäpä onnellisuus, lepo ja rauha ovatkin hyvin lähellä ihmisissä, seinissä, hyvissä asioissa.

Ja ne asiat tuovat stressiin helpotuksen, kireydet lientyy niin lihaksissa kuin pipon sisällä ja antavat keholle mahdollisuuden ladata akkuja ja miettiä avarammin tulevaisuutta huomenna ja puolen vuoden kuluttua. Se antaa mahdollisuuden miettiä myös sanaa ”ei” ja omia voimavaroja.

Hyvää kesää. 🙂

Kerro meille tai muille, jos tykkäsit!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *