Pahuksen päänsärky!

Onko sinulla pää kipeä? Oliko eilen tai toissapäivänä?

Millä sait päänsäryn pois? Ehkä tarvittiin ibuprofeiinia tai parasetamolia vai onko joku muu keino parempi tai särky jäi pidemmälle vierailulle. Migreenistä en nyt kysele tai mikä ettei siitäkin, mokomasta erityiskänkkäränkästä.

Minulla oli reilu kuukausi sitten päänsärkykausi, jonka juurisyyt olivat stressissä ja siis työelämässä. Stressiä seurasi verenpaineen nousu ja kammottavat päänsäryt, jotka hellittivät vasta kun verenpainekin. Vaan viime viikolla päänsärky tuli tutulla tavalla, kun unet häiriytyivät ja iski kallonpohjaan vasemmalle puolelle juuri kuten silloin aiemmin.

Jäätkö sinä kehittelemään ulospääsytietä itseksesi, vaikka tavalliset päänsärkylääkkeet eivät tilannetta ratkaise vai käytkö vaikkapa lääkärillä? Tiedätkö mistä päänsärky johtuu ja saa alkunsa?

Olen oppinut kantapään kautta, että kivut tulevat usein kehon jumituksista ja että arvaan usein väärin ainakin sen, että missä kohdassa jumittaa, vaikka kipu oireileekin jossain selvässä kohdassa. Nyt minulla oli hyvä epäilys siitä, että päänsärky lähti niskojen jumituksesta, joka taas johtui unihäiriöiden vaikutuksesta ja siitä, että tällä kertaa verenpaine oli ”opettanut” kehoa kiristelemään.

Jos päänsärky (tai jokin muu särky) iskee ja tulee jäädäkseen pidemmäksi aikaa, niin apuahan kannattaa hakea. Lääkärillä käynti ei ole turhaa, jos kipu häiritsee selvästi elämää. Siinä kärsii koko elämänlaatu. Vaikka luulisi itse tietävänsä mistä on kyse, niin kipu on oire, joka kertoo, että kaikki ei ole kunnossa.

Minulle lääkäri totesi, että niska-hartiaseudun jumiutuminen taitaa olla nyt päänsäryn syy unien vähyyden ja stressin lisäksi ja ohjasi fysioterapeutille käymään noin viiden kerran verran. Ei kuulostanut hullummalta ollenkaan eli ei kun etsimään missä tuttu fysioterapeutti nyt otti vastaan.

Jos kipu on lähtöisin lihasten kireydestä eli esimerkiksi työperäisestä rasituksesta ja tie vie fysioterapeutin vastaanotolle, niin luvassa saattaa olla yllätyksiä. Jos kyse on selkäkivusta, niin syys saatta löytyä lonkan seudulta ja yhtä lailla päänsäryn lähtökohta voi yllättää.

Ensimmäisellä käynnillä kerroin miten kipu iskee taas vasemmalle kallon pohjaan ja kyllähän vasen puoli täysin jumissa olikin, mutta oli paljon muutakin. Sen käynnin jäljiltä vasen puoli niskasta oli kaksi päivää aivan kosketusarka, mutta päänsärky jo hävisi melkein kokonaan.

Fysioterapeutilta ei saa pelkkää käsittelyä vaan kotitöitä. Siinä on suuri taika, koska käsittely ja kotitehtävät yhteensä alkavat tehdä taikoja – jos niitä kotitöitä myös toteuttaa. Monikohan toteuttaa?!

Rintarangan avausta ja hengitysharjoituksia, niitä kotitehtäviä tuli hiukan tehtyä, mutta melkein nolotti miten vähän sittenkin. Joka päivähän niitä piti tehdä. Vaan toinen kerta fysioterapeutin käsissä sujui jo rupatellessa, koska kehon sai jo rentoutettua ja yllättäen tällä kertaa oikea puoli olikin se jumisempi puoli. Edistystä! Siis edistystä edellisestä kerrasta ja edistystä koko käsittely.

Syyt on monet, niin lihasjumituksiin kuin muun tyyppisiinkin päänsärkyihin vaan niitä ei kannata turhaan jäädä potemaan, koska elämä kärsii turhaan, jos jotain on tehtävissä. Yleensä ratkaisu on olemassa, vaikka se ei yhdellä käynnillä ratkea.

Itse jatkan fysioterapiakäyntejä ensi viikolla. Saa nähdä missä suurin jumitus silloin on ”menossa” ja mitä hengitysharjoituksilla pääsee. Varsin oleellinen taito sekin, yksinkertaista kyllä, mutta ei sitten kuitenkaan. Ihmiskeho on ihme.

Kerro meille tai muille, jos tykkäsit!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *