Sokerin vähentäminen ruokavaliosta

Paljonko sinun ruokavaliossasi on sokeria? Rajoitatko sokerin saantia vai annatko tulla mitä tuleman pitää? 🙂 Millä keinoilla sinä sen teet?

Ruokien sokerimääristä on puhuttu jo iät ajat. Jogurtit, murot, juomat,… hyvin monet ruoka-aineet sisältävät niin paljon sokeria, että ne ovat päässeet vaikkapa hammaslääkärin seinälle sokeripalaesimerkeiksi. Aika moni meistä pyrkii pysymään selvillä ainakin niistä pahimmista. Mutta entä jos lähtee enemmän ajattelemaan lisätys sokerin poistamista ruokavaliosta, niin mitä silloin on tehtävissä. Tässä muutamia esimerkkejä.

Etikettejä lukemalla pääsee hyvin pitkälle. Kaupan hyllyllä on aina vierekkäin vaihtoehtoja, joissa on yllättävän suuria eroja sokerimäärissä, vaikka sitä ei välttämättä maussa edes huomaa. Askel kerrallaan vain etiketin avulla valiten voi lisätyn sokerin määrän jo puolittaa. Tämä on kevyt ja toimiva konsti.

Mausteita lisäämällä voi paitsi saada maukasta syötävää, niin löytää myös vaihtoehtoja sokerille. Valmiin marinadin sisällöstä on vaikea pysyä selvillä, mutta jos lihan maustaa itse, niin tietää täsmälleen mitä siihen on laitettu. Myös makeiden jälkiruokien ja leivonnaisten maustamisessa voi käyttää vähempisokerisia vaihtoehtoja kuten vaikkapa lakritsiuutetta tai vaniljajauhetta. On omista tavoitteista kiinni miten pitkästi haluaa hakea vaihtoehtoja.

Kahvi ja tee on kaloritonta, kunhan sinne ei lisää sokeria. Jos vaikkapa teehen on aina tottunut sitä sokeria lisäämään, niin pois jättäminen voi olla vaikeaa, mutta onneksi monet ihanat teelaadut auttaa opettelussa. 🙂

Makuaisti tottuu vähempään sokeriin ja silloin ne vähempisokeriset tuotteet maistuvatkin makeammilta. Pienet askeleet ne vasta arvokkaita ovatkin, koska kaikessa rauhallinen eteneminen tuottaa todennäköisemmin pitkäaikaisen vaikutuksen. Heti kaikesta kieltäytyminen voi loppua retkahdukseen, mutta esimerkiksi kahdesta paremman vaihtoehdon valitseminen ei olekaan niin suuri ponnistus.

Myös lapset oppivat vähempisokerisiin vaihtoehtoihin yllättävän vähin vaurioin, kun vanhemmat vaihtavat vaikkapa murot vähemmän sokerisiin, sokeriset juomat enemmän veteen ja hakevat muita vaihtoehtoja. Sokerin vähentäminen ei ole rangaistus, eikä siinä tarvitse mennä äärimmäisyyksiin ja silti sokeri vähenee huomattavasti.

Hyödyt on monet, kun sokerin saantia rajoittaa. Eipä ole tullut ajatelleeksi, että sokeri on yksi syyllinen rasvamaksaan ja että vähemmän sokeria syömällä saattaa parantaa yöuniaan ja toisaalta nukkumalla paremmin hillitsee makeanhimoaan. Keskittymiskyky voi parantua huomattavasti ja pysyy tasaisemmin hanskassa, kun sokeri ei tee suuria heilahduksia energisyyteen.

Sokerin vähentäminen ei ollenkaan välttämättä vähennä makuja elämästä, oikeastaan se saattaa aukaista ovet monipuolisempiin makuihin, mutta väheneminen ei tapahdu ja jatku ilman omaa tahtoa.

Maukasta päivää, viikkoa ja kuukautta sinulle! 🙂 Terveisin entinen (tai ikuinen) sokerihiiri etsimässä vaihtoehtoja.

Kerro meille tai muille, jos tykkäsit!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *