Uudet liikuntasuositukset on tehty sinulle ja minulle

Uudet liikuntasuositukset ilmestyivät juuri ja ne henkii aivan samaa asiaa mitä me So Fun Fitissä koemme tärkeiksi. Sen ytimessä voisi olla, että ”pienikin liikkuminen keskellä päivää irrottaa takapuolen tuolista ja tuo jo terveysvaikutuksia”.

Me emme kaikki ole urheilijoita. Itse asiassa harva on urheilija ja silloin se juuri omalla fiksulla eli itselle mieleisellä tavalla tehty liikkuminen tuo jo terveysvaikutuksia. Ei tarvitse mennä tunniksi ohjattuun liikuntaan tai sinne kuntosalille, vaan hyötyä tuo jo kaikki pienempikin ja vaikkapa arjen osana tehty liikkuminen. Kun valitsee rullaportaiden sijaan rappuset, niin on jo hyvin oikealla tiellä. Tai ehkä töiden jälkeen kävelylle lähteminen suoraan omalta kotiovelta voi joskus toimia paremmin kuin uudelleen autoon hyppääminen ja sillä kuntosalille asti istuminen, vaikka sen jälkeen tekeekin treeninsä.

En missään nimessä ole vastaan tavoitteellisempaa treenaamista! Harrastan itse raudan nostamista salilla ja kotipihalla hyvinkin tavoitteellisesti. Ne ovat minulle erittäin tärkeitä terveyden tukipilareita, mutta yhtä lailla tiedän, että mikä tahansa liikuntamuoto kävelystä kukkapenkin kuopsuttamiseen on todellinen terveysteko. Jokainen meistä nauttii erilaisista asioista ja liikuntamuodoissa se on aivan erityisen totta. Pitääkin muuten käydä ostamassa kukkasipuleja istutettavaksi, että voidaan tytön kanssa yhdessä kaivella multaan uutta kevättä.

Mutta hei istuminen, siinä on jotain suoraan liikuntasuositusten ytimestä. Istumatyöntekijän kannattaa edes muutaman kerran tunnissa irrottaa itsensä tuolista. Käy hakemassa kupillinen kahvia tai vaikka vesilasillinen. Nouse ylös ja venyttele itsesi pitkäksi tai käy vaikka paperi printteriltä, käy sähköpostin sijaan toisessa päässä toimistoa, kunhan vain liikahdat. Sillä on merkitystä enemmän kuin tulee ajatelleeksi.

Myös uni on tuotu liikuntasuosituksiin mukaan ja aivan syystä, koska uni on suuri osa hyvinvointia. Hyvin nukkuva saa liikunnastakin enemmän hyötyä, kun palautuu paremmin ja enemmän liikkuva nukkuu enemmän. Unihäiriöistä kärsivälle voi tietenkin olla helppo sanoa, että ”nuku paremmin”, mutta eihän se noin vain tapahdu. Siihen kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota ja tehdä mitä tehtävissä on. Siinä on hyvä teko aivan itselle.

Suosituksessa olevan pyramidin huippu on myös mielenkiintoinen: lihaskuntoa ja liikehallintaa. Lihaskuntoa on mahdollista parantaa niin monella tavalla. Kehonpainoharjoittelu voi olla sinulle se oikea, salilla raudan nostaminen toiselle taas lähes tärkein osa elämää. Se, että löytää oman tapansa, sen mikä saa harjoittelusta pysyvän osan elämää onkin kaikkein tärkeintä. Mikä on sinun tapasi?

Kyllä näissä suosituksissa on muutosta entiseen ja jos ajatellaan miten paljon ihminen päivittäin, viikoittain, koko ajan istuu työssä ja kotona, niin taukojen esiin nostaminen on hieno teko. Tänä päivänä ei tarvitse olla toivoton peliaddikti istuakseen liikaa vaan se tapahtuu helposti kenelle tahansa meistä. Hienoa, että tämän ajan iso ongelma on otettu mukaan liikkumissuosituksiin.

UKK-instituutin johtajan Tommi Vasankarin sanoja Hesarista lainaten: ”Mutta en ole lainkaan huolissani niistä, jotka jo nyt liikkuvat riittävästi. He kyllä pitävät liikkumisestaan jatkossakin huolen. Uusien suositusten on tarkoitus olla asteen kannustavampia ja armollisempia niille, jotka eivät pidä itseään liikunnallisina. Kaikki liikunta lasketaan.”

Kerro meille tai muille, jos tykkäsit!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *